top of page

Passejant per Girona Medieval

En el taller de “Passejant per Girona Medieval” ens van explicar molta teoria a dins d’un museu, però també per la ciutat de Girona. La primera cosa que ens van explicar va ser sobre les cases que hi havia a l’Edat Mitjana a Girona. Les cases estaven formades per el pati, que era l’element principal. També hi havia la sala que era l’estança principal de la casa, però també hi havia altres dependències com la cuina. L’edifici es coronava amb el badiu (una mena de golfes molt obertes). Després de explicar-nos tots els detalls de com era la casa, ens van explicar la vida dins de la casa. Una de les principals ocupacions de les dones de la Girona medieval era la llar. Les dones posaven molta atenció a la casa i a la familia. Les relacions familiars també es construien en aquest espai domèstic. A les sales i dormitoris les dones, s’ocupaven de ensanyar als infants, i d’atendre els malalts o ancians. Segidament ens van fer una explicació sobre els productes i teixits feien servir a la Girona medieval. Ens van dir que els teixits van ser una de les principals manofactures fabricades a Girona.

A fora del museu ens van explicar sobre: el call jueu, la catedral de almoina, les muralles, la força vella, els burgs de S. Per i S. Fèlix, dels banys àrabs  i dels convents o monestirs.

IMG_20190611_120426.jpg
IMG_20190611_114541.jpg
IMG_20190611_113949.jpg

Taller de escriptura

Jo vaig fer el taller de escriptura, va ser un taller molt entretingut i fixat més en la pràctica que en la teoria. D’entrada vull explicar el taller, les activitats i el contingut explicat… primer vam anar al claustre i ens van explicar un munt de coses sobre la història de la escriptura per exemple: els tipus de escriptura (conoforme, merovíngia, carolina, gòtica…), els tipus de materials (papir, pergamí, paper…). Després vam anar a una aula on ens van acabar de explicar els anteriors conceptes, llavors, quan ja haviem acabat tota la teoria, vam començar la pràctica. Primerament ens van donar un full en blanc, una pluma amb tinta i un guia amb totes les formes de la caligrafia per poder anar practicant. Després ens van donar un altre paper on hi haviem de copiar una de les regles de Sant Benet amb una ploma i tinta, per fer-ho i ambientar l’espai vam posar unes espelmes hi ho vam fer només amb la llum que aquestes emitien i amb cants gregorians ja qué així ho feien a l’època. Quan ja tothom havia acabat vam doblegar el paper per dues parts i després amb un fil vam lligar la carta, i la vam sellar amb cera, és a dir, vam agafar una cullera i li vam posar un roç se cera i ammb la escalfor de la espelma ho vam desfer, seguidament ho vam abocar a sobre la carta i vam posar una estampa perquè es quedès la forma. I ja es tot, ja vam acabar el taller.

IMG_4646.jpg
IMG_4653.jpg
IMG_4652.jpg
IMG_4656.jpg

 

Taller de vitralls

 

Soc la Bruna i ara us explicaré una mica com va ser i de que va tractar el taller de vitralls que vam fer al monestir, ara museu, de Sant Pere de Galligants. En quan  vam arribar, vam conèixer a la Mireia, la noia que ens va explicar la tècnica dels vitralls i que ens va ensenyar el museu i els voltants. Ens va introduir una mica, com era aquella zona a l’edat mitjana. després vam sortir a fora del museu a veure com era l’entrada.

Després, vam dirigir-nos a la part de darrera del museu i ens vam fixar en els absis i les absidioles, ens va explicar que com el terreny en el que s’havia construït no era pla, si no que estaba en baixada, se'ls va acudir construir  una altra absidiola per tal de que la construcció quedes estable i recte. Per aquest fet, el monestir ja no va poder ser geomètric.Tot seguit vam creuar un pont, i la Mireia ens va explicar que el riu que teníem a sota era el més perillós de Girona, ja que quan hi ha molt cabal, s’ha arribat a emportar persones, que han acabat morint. El riu es diu “Riu dels Galligants”.

Més tard, vam anar cap a dins de la catedral, ens va ensenyar el gravat que hi havia a dalt de una de les columnes del claustre, on hi podem veure una sirena amb dos peixos que representa la luxúria, ja que la manera en la que els peixos estan col·locats, no és la més educada. Com el claustre era una zona més lliure, ja que ni es celebràven les misses ni és feia cap ceremònia, els artistes tenien la llibertat d’esculpir amb més llibertat. Aquesta columna representa el pecat que és la lúxuria, i recorda els monjos del monestir que no poden trencar cap pecat, i menys un com aquest.

Després de veure tot el monestir, vam dirigir-nos cap a una petita sala que era on vam fer els vitralls, ens van donar un paper i un vidre, primer vam fer el disseny del vitrall al paper, ens van explicar que no havia de ser molt petit ja que la técnica que anàvem a utilitzar no era la mateixa que la que utilitzaven realment els pintors i escultors de l’època. Quan vam acabar el disseny vam agafar el vidre i el vam posar a sobre del full, on estava el disseny. Ens van donar una ampolleta amb pintura negre, amb la que vam resseguir tot el disseny, ens vam donar 4 gots amb 4 colors diferents, blau, groc, vermell i verd. Amb els 4 colors anàbem omplint els buits del vitrall. Un cop fet aquest últim pas només ens quedava esperar a que s’aixugués i ja estaria acabat.

IMG_2074.jpg
IMG_2065.jpg
IMG_20190611_114557 (1).jpg
IMG_20190611_120615 (2).jpg
IMG_2063.jpg
IMG_2064.jpg

Taller de l'art medieval

 

Hola! Soc el Martí, i ara hos explicare el taller que vaig fer a girona sobre L’art medieval. Primer de tot vaig anar a visitar el museu d’art romanic i gotic.

Una guia em va acompanyar per el museu i em va explicar moltes curiositats i molta teoria sobre les grans, impresionans, antigues pero algunes bastant elavorades obres del romanic i del gotic que van crear els pintors d’quella epoca.

hi ha Havia una gran varietat de personatges en les diferens obres, pero totes tenien en comu, el cristianisme…

be ara fare una resenya:

-sant miquel: Sant miquel era el angel que els representava a tots. La gran feina de sant miquel era salvar el mon lluitant sempre amb monstres, dimonis, criatures que no fesin cap be per el mon...sant miquel es pot distingir per les seves pressioses ales de pluma de pao (pavo real)

-Jesus: Jesús es la figura central del cristianisme i una de les més influents  a la cultura occidental.

-la bíblia: la bíblia es un conjunt de textos religiosos del cristianisme…

La paraula bíblia traduït es llibres.

Després del museu vam anar dins a la catedral on també i havien grans obres molt importants per la història.

IMG_2865.JPG
IMG_2868.JPG
IMG_2869.JPG
IMG_2887.JPG
bottom of page